Colombia: Dood gewaande oud-FARC topman Iván Márquez duikt op

De dood gewaande vroegere nummer twee van de voormalige Colombiaanse guerrillabeweging FARC, Iván Márquez, is zaterdag weer opgedoken, in een video.

Daarin spreekt hij zijn steun uit voor het voorstel van president Gustavo Petro om een grondwetgevende vergadering op te richten.

Márquez nam de wapens weer op na het historische vredesakkoord tussen de regering en de FARC in 2016. Hij leidt een van de dissidente facties met de naam Segunda Marquetalia. In juli speculeerden lokale media dat de vroegere FARC-leider dood zou zijn. Hij zou bij een aanval in Venezuela in 2022 zijn omgekomen.

De regering ontkende die info echter en in maart had de politie gezegd dat Márquez zich in Colombia bevond.

Márquez nam deel aan de onderhandelingen die in 2016 tot de demobilisatie van de FARC leidden. Hij keerde terug naar het burgerleven en werd verkozen tot senator, maar midden 2019 koos hij weer voor het leven als guerrillaleider.

error: Kopiëren mag niet!