VS: ExxonMobil moet 725 miljoen dollar betalen aan oud-werknemer met kanker

De Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil moet 725 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan een voormalige werknemer die aan een vorm van leukemie lijdt. Dat heeft een jury in een rechtbank in de Amerikaanse stad Philadelphia bepaald.

Bij de 67-jarige Paul Gill werd in 2019 acute myeloïde leukemie (AML) vastgesteld. Hij beweert dat die kanker van het bloed en het beenmerg is veroorzaakt tijdens zijn werk als mecanicien van 1975 tot 1980 in een Mobil-tankstation, omdat hij daar dagelijks met zijn blote handen auto-onderdelen schoonmaakte met petroleum en oplosmiddelen.

Gill spande in 2020 een rechtszaak aan tegen ExxonMobil omdat het bedrijf de mecanicien niet zou hebben gewaarschuwd voor de “bekende risico’s” van kanker door het inademen van benzeen.

Na een proces van een week stelden tien van de twaalf juryleden Gill donderdag in het gelijk. De beslissing werd vrijdag openbaar gemaakt: ExxonMobil moet Gill 725 miljoen dollar betalen en nog eens 500.000 dollar aan diens echtgenote. Het bedrijf gaat in beroep tegen het “irrationele vonnis”.

error: Kopiëren mag niet!