PALU: AstraZeneca geeft toe, wat doet de Surinaamse regering?

Het bedrijf AstraZeneca, dat verreweg de meeste van onze Covid-19 vaccins leverde, is in Londen voor de rechter gedaagd. Tijdens deze rechtszaak die veel publieke aandacht kreeg, heeft het bedrijf eindelijk openlijk toegegeven dat hun vaccin weliswaar zeer zeldzame, maar wel ernstige en soms dodelijke bijwerkingen kan hebben.

PALU-voorzitter Jim Hok vraagt zich af hoe dat in Suriname zit. Komen anno 2024 bepaalde ziekteverschijnselen vaker voor, zoals maagdarm problemen, kanker, ogenschijnlijk gezonde mensen die plotseling zomaar dood neervallen? Zou er een relatie kunnen bestaan met de gebruikte vaccins? Bij wie moeten mensen terecht die de onverklaarbare dood van een familielid nader willen laten onderzoeken? Vanuit de PALU zouden wij toch dringend een antwoord willen van de autoriteiten naar de samenleving toe.

Verantwoordelijkheid

We mogen aannemen dat wanneer een overheid het besluit neemt om de bevolking te vaccineren, dat er een goede afweging is gemaakt van nut en mogelijke schade. De minister van Volksgezondheid in India neemt zijn verantwoordelijkheid in deze zeer serieus en hij stelt radicale maatregelen voor. 

Na de bekendmaking van AstraZeneca overweegt de minister om mensen die het nodig vinden in de gelegenheid te stellen om hun bloed te laten onderzoeken. Trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes als bijwerking kan namelijk gemakkelijk leiden tot ernstige gevolgen, zoals beenamputatie, hersentrombose, hartstilstand, hartaanvallen etc, etc. In India moeten honderden miljoenen mensen zijn ingeënt met het vaccin van AstraZeneca.

Volkomen veilig

Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van onze eigen Surinaamse regering? Minister Ramadhin van Volksgezondheid, zei bij zijn eigen vaccinatie, dat het ‘Covid spuitje’ volkomen veilig was en hij riep de samenleving op om niet zomaar op (conspiracy) berichten af te gaan. Hij gaf ook de verzekering dat de bijwerkingen allemaal te verhelpen zouden zijn. Wat is er sindsdien gebeurd? De PALU-voorman vraagt zich af op welke manier de regering intussen verantwoordelijkheid heeft genomen.

Radicaal gestopt

Het bedrijf AstraZeneca heeft in maart 2024 het radicale besluit genomen om haar Covid-19 vaccin, waar ze miljarden mee hebben verdiend, van de Europese markt te halen. Daarnaast kwam de European Medicines Agency die de goedkeuring had gegeven voor het gebruik van dit vaccin, met een officiële verklaring dat het niet langer achter het gebruik van dit middel staat.

Vrijgesteld van claims

De grote farmaceutische bedrijven zoals Pfizer, AstraZeneca, etc. achter de Covid-19 vaccins hebben uiteraard miljarden dollars winst gemaakt. Tegelijk hebben overheden hun vrijgesteld van mogelijke claims als gevolg van bijwerkingen. 

Andermaal de vraag, hoe zit het met onze eigen regering? Als deze multinationals vrijuit gaan, bij wie kunnen onze Surinaamse burgers dan terecht? Hok vraagt zich af of de regering niet allang met alle betrokken partijen, waaronder de medische specialisten, om de tafel moest gaan zitten hierover? De burger wil weten of er meer dan normaal bepaalde ziektegevallen zoals tumoren, hartstilstand en hartaanvallen, trombose etc. voorkomen die in verband kunnen worden gebracht met de Covid-19 vaccinatie. En waar kan men terecht voor raad in voorkomende gevallen?

Sluipmoordenaars

De PALU roept de regering op om zo snel mogelijk alsnog te komen met de dringend noodzakelijke ‘transparantie’ waar de President het zo vaak over heeft. AstraZeneca heeft intussen enkele zeer zeldzame bijwerkingen van hun vaccin genoemd. De PALU-voorzitter vraagt zich af welke bijwerkingen niet zijn genoemd. Hij stelt dat zowel de genoemde als de mogelijk nog onbenoemde bijwerkingen moeten worden gezien als sluipmoordenaars die onze jeugd ernstige schade kunnen toebrengen en daarmee de toekomst van ons volk. Dat moeten we absoluut voorkomen.

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie

(PALU)

Suriname

error: Kopiëren mag niet!