Financiën-minister Raghoebarsing: “Schuldherschikking is een continu proces”

Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning is schuldherschikking een continu proces. Een die jaren zal duren. De bewindsman ging tijdens de regeringspersconferentie afgelopen week in op de aanhoudende onduidelijkheid rond de schuldherschikking met China. Hij zei onder andere dat er op diverse vlakken vorderingen geboekt zijn. Volgens hem is schuldherschikking een continu proces, gezien de aard van diverse leningen en projecten. 

Zo zijn er met China projecten die opnieuw ingediend moeten worden en of in scope aangepast moeten worden. “Maar het proces rolt, dat is belangrijk.” Volgens Raghoebarsing zullen binnenkort ook gesprekken gevoerd worden met de Paris-club landen, waarmee eerder al een schuldherschikking was overeengekomen. Echter gaan ook hier de technische gesprekken door. 

De bewindsman gaf eerder al aan dat de huidige schulden van Suriname pas in 2035 afgewerkt worden. Volgens de minister betekent het, dat het land dan met een schuldratio van rond de 60 procent tegenover het bruto binnenlands product (bbp) zal zitten. 60% is een internationaal gehanteerde norm. Momenteel ligt de schuld ver boven die norm. De regering heeft gemeld dat de overgenomen nationale schuld is verlaagd van bijna 4 miljard USD naar 3.1 miljard USD. Goed bestuur is volgens de minister een beslissende factor voor vooruitgang. 

Volgens Raghoebarsing betekent de succesvolle herschikking van de schulden, dat de druk op de nationale begroting minder wordt. Hierdoor ontstaat er fiscale ruimte om andere aspecten van het economisch hervormingsprogramma te realiseren.

Raghoebarsing hoopt dat het goede werk wordt gecontinueerd en dat langzamerhand de schuld ingelopen kan worden. Zo is het doorzetten van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar alle waarschijnlijkheid een besluit dat door de volgende regering genomen zal moeten worden. Het huidige programma loopt af in maart 2025.  

error: Kopiëren mag niet!