“Goedkope” olie van Staatsolie voor Suriname niet mogelijk

Minister David Abiamofo van Natuurlijke hulpbronnen zegt dat “goedkope” olie van Staatsolie voor Suriname niet mogelijk is. Staatsolie mag volgens afspraken die het met internationale crediteuren heeft, geen olieproducten onder de wereldmarktprijs verkopen. Ook niet aan Suriname. Deze afspraak is indertijd gemaakt ter voorkoming dat de Staat Suriname als eigenaar het bedrijf in een positie brengt dat het onder gangbare internationale marktprijzen producten aan haar moet verkopen. Indien dat toch gebeurt, behouden de schuldeisers het recht verstrekte leningen aan Staatsolie in één keer op te eisen. 

Minister Abiamofo reageert hiermee op de veel gehoorde vraag vanuit de samenleving waarom Staatsolie als Surinaams bedrijf geen olie op de Surinaamse markt brengt tegen goedkopere prijzen. 

De NH-minister zegt zich volledig te kunnen vinden in de gemaakte afspraken tussen Staatsolie en zijn internationale financiers. Hiermee wordt voorkomen dat de oliemaatschappij hetzelfde lot ondergaat zoals met vele staatsbedrijven in Suriname met grote financiële problemen.

Olie als brandstof voor energie

Bij de opwekking van thermische energie (stroom opgewekt middels generatoren) wordt olie gebruikt als brandstof. Deze olie wordt betrokken bij Staatsolie. Staatsolie hanteert daarbij de geldende internationale prijzen. Goedkopere olie van Staatsolie zou aanzienlijk schelen in de kostprijs van stroom en daarmee leiden tot lagere stroomtarieven. Die ruimte daarvoor is er echter volgens minister Abiamofo niet. 

Een andere belangrijke factor bij de kostprijsberekening van stroom is de wisselkoers. Het is van belang dat de marktconforme wisselkoers wordt gehanteerd. Nu wordt de koers van SRD 36 voor de USD gehanteerd, maar het ligt in de bedoeling dat straks de gemiddelde wisselkoers van de Centrale Bank van de drie voorafgaande maanden zal worden gehanteerd. Zo zal dus om de drie maanden bij de berekening van de kostprijs van stroom een andere koers worden gehanteerd. Er is gekozen voor de gemiddelde koers van de drie voorafgaande maanden, omdat het ondoenlijk is om elke dag een andere wisselkoers te hanteren. 

Bij de twee voornaamste factoren voor de kostprijsbereking van stroom , met name de prijs van olie en de wisselkoers, ziet minister Abiamofo daarom geen ruimte voor wijzigingen die zouden kunnen leiden tot verlaagde stroomtarieven. 

Een andere bron van energieopwekking voor Suriname is die vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale. De prijs van hydro energie is vele malen goedkoper dan thermische energie. Om in de energiebehoefte te voorzien hanteert Suriname een energiemix van hydro en thermische energie.  De bedoeling is dat in de naaste toekomst zonne-energie aan de energiemix wordt toegevoegd.

SS

error: Kopiëren mag niet!