Uitzichtloze situatie in Suriname

Als jongeman of jongevrouw is het je droom om een goed houvast te hebben. Iets waarvan je weet dat je zeker kan zijn, enkel dingen kunnen zijn een huis, vervoer het belangrijkste, een goede toekomst, maar dat wordt veel moeilijker te realiseren. Vele jongeren en volwassen heren en dames zetten zich in om hun best op school om zodoende een goede baan te vinden. Hopen ook dat het salaris toereikend zal zijn om de wensen naar vervulling te brengen, echter merken we een andere situatie in ons geliefd land Suriname. 

Het salaris is nog net genoeg om uit te komen voor de maand. Met de hoge koers en de prijzen van de goederen lijkt het bijna onmogelijk om iets te kunnen realiseren. Ook niet weg te denken de hoge stroom-,water- en internetprijzen. Men raakt snel gedemotiveerd wanneer zij een berekening maken en merken dat hun dromen niet gerealiseerd kunnen worden  Een uitzichtloze situatie dus.

Aan de andere kant zien we dat de president met volle borst schreeuwt dat er een oplossing is hiervoor, denk maar aan de 7 procent lening van de banken. Maar, al gauw je naar de bank gaat en vraagt naar de voorwaarden, merk je dat je snel uit de boot bent gevallen voor zo een lening. Vandaar dat vele jongeren wegtrekken van dit land.

Ook mensen met een bepaalde expertise trekken weg. Denk maar aan de vele verpleegkundigen en nog vele mensen die een rol kunnen spelen in het vooruit gaan en hulpvaardig zijn van het land.  

Kortom er vindt brain drain plaats. Dit alles, omdat mensen op zoek gaan naar een beter leven. Waar de president praat over licht in de tunnel en een economische groei in Suriname, zit het volk in survival mode. Elke dag kijken hoe je deze misère zal overleven en je wordt elke dag met verhogingen van de prijzen van producten en diensten geconfronteerd. Het lijkt alsof er geen einde komt. 

Dit terwijl er iets anders werd beloofd voor de verkiezingen, denk maar aan dat 200 dagen plan van de president. Hoe moet men nu iets van zichzelf maken of van het land? Hoe realiseer je een goede en secuur toekomst voor morgen?

Dinesh Parag 

gewezen ondervoorzitter Nationaal Jeugdparlement

error: Kopiëren mag niet!