Colombia: Terreurgroep ELN gaat weer mensen ontvoeren voor losgeld

De Colombiaanse terreurgroep ELN (El Ejército de Liberación Nacional) gaat weer mensen ontvoeren voor losgeld. In december zei de organisatie nog daarmee te stoppen als een staakt-het-vuren tussen de groep en de Colombiaanse regering werd verlengd.

De rebellengroep zegt nu dat de regering de afspraken niet is nagekomen die zijn gemaakt bij vredesonderhandelingen.

De regering doet er volgens de rebellen te lang over om een fonds op te richten, terwijl dat wel de afspraak zou zijn geweest. Sinds eind 2022 zijn er zes gespreksrondes geweest tussen het linkse Nationaal Bevrijdingsleger ELN en de Colombiaanse overheid. Doel daarvan was dat de rebellen hun wapens zouden neerleggen en re-integreren in de samenleving.

De afgelopen maanden liepen de onderhandelingen echter spaak, waarna het ELN besloot de gesprekken voor april op te schorten.

De Colombiaanse regering zegt in een verklaring te hopen dat het ELN terugkomt op zijn beslissing. Het ELN vecht al sinds 1964 tegen de regering. Door mensen te ontvoeren voor losgeld financieren de rebellen hun strijd. Bij het conflict zijn zeker 450.000 mensen om het leven gekomen.

error: Kopiëren mag niet!