ROM heeft nog geen definitieve verklaring voor vissterfte aan kust bij Galibi

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Milieu (ROM) werd zondag 5 mei geconfronteerd met berichtgeving van Myrysji Tours over dode vissen die aanspoelen aan de kust bij het strand van het dorp Galibi. Het ministerie heeft maandag contact opgenomen met de bestuursdienst van Galibi. De medewerkers van het ministerie zijn geïnformeerd over de situatie ter plaatse, aldus bericht ROM.

De bestuursdienst geeft aan dat het aanspoelen van dode vissen een jaarlijks terugkerend fenomeen is, maar dat het deze keer zodanig erg is dat er zich een enorme stank heeft ontwikkeld waar zelfs het dorp last van heeft. Het is merkwaardig dat de aasgieren de vissen in eerste instantie niet opaten. De plaatselijke bevolking is hard aan het werk om de lokale situatie onder controle te houden, aldus het ministerie van ROM.

Aan de landelijke autoriteiten en internationale organisaties is assistentie gevraagd. Het ministerie van ROM houdt de situatie ook in de gaten en staat klaar  om mee te denken aan een oplossing voor het probleem. In eerste instantie wordt vermoed dat de vissen in een ”deadzone” langs de kust terecht zijn gekomen en daarna verstikt door het zuurstoftekort in het water

Een andere verklaring kan zijn het weerfenomeen El Niño, waarbij warme en koudere waterstromen vanuit de oceaan een rol gespeeld hebben in de vissterfte. Warm water kan minder opgeloste zuurstof vasthouden dan kouder water. Dus wanneer het water opwarmt, daalt het zuurstofgehalte. Dat kan leiden tot zuurstofgebrek voor vissen en daardoor is er een risico van grootschalige vissterfte.

Dit zijn twee potentiële verklaringen die nog niet onderzocht zijn. Het ministerie zal de verdere bevindingen van de bevoegde instanties moeten afwachten voor meer informatie, zo laat ROM maandag weten.

error: Kopiëren mag niet!