Economische status en wetgeving 

De Surinaamse bevolking

De bevolking  van Suriname is, net als overal in de wereld, verdeeld in twee groepen: mensen met een hoge economische status, de rijken, en mensen met een lage economische status, de armen. De rijken hebben een mooi leven met alle nodige faciliteiten en de armen moeten zien te overleven. 

Dit mooie leven wordt ook nog ondersteund en beschermd door wetten van het land. Hoe hoger de economische status, hoe meer kans om wetten te ontlopen met hulp van rijke familie en vrienden  of deze aan te vechten met behulp van een advocaat.

De armen daarentegen missen deze steun en bescherming. Ze hebben geen netwerk die hen kan helpen en geen geld om een advocaat in de hand te nemen.     

Wetgeving 

Wetten worden gemaakt door de overheid in het belang van land en volk. In Suriname vormen de regering en de nationale assemblee de overheid. Het doel van wetgeving is de kaders te benoemen waarbinnen het handelen van een samenleving getoetst kan worden. Zonder wetten kan de samenleving slecht functioneren en zou de wet van de sterksten/rijken gelden. Toch zijn het de sterksten die de wetten maken en hierbij soms  eigen belangen veilig stellen. Met de wet in de hand klimmen ze steeds hoger op de economische ladder.

De armen zijn vaak niet op de hoogte van vele wetten. Ze komen pas achter een wet wanneer deze op hen wordt  getoetst. In zo een situatie weten ze niet hoe wetten werken en hebben ze ook geen geld om een advocaat te betalen, die hen in deze kan helpen. Meestal worden ze gestraft en komen ze op de lijst van fraudeurs te staan.                       

Begrijpen van de wetten                                                                                                                                               Als burger van een land is het belangrijk om enige kennis te hebben van wetten. Het begrijpen is een  volgende stap omdat bij de wetgeving  juridische taal wordt gebruikt. Duidelijk is dat geschoolde mensen een voorsprong hebben bij deze in vergelijking met de niet-geschoolde. De geschoolde groep begrijpt niet alleen de inhoud ervan, maar ook de mazen om er onderuit te komen.                                                                             De armen zijn niet geschoold en missen (alle) kennis en informatie.      

Wetten aanvechten

Als er een straf is uitgesproken na het plegen van een delict, heeft de delinquent altijd de vrijheid om in beroep te gaan. Hiervoor is een advocaat nodig: het liefst betaald. Deze betaalde advocaten zetten alles op alles om de straf te verminderen of helemaal kwijt te schelden. De rijken kunnen deze advocaten betalen. Soms hebben ze er een in hun familie of netwerk.

De armen hebben geen geld om een advocaat te betalen. In dit geval zouden ze een pro deo advocaat kunnen aanvragen, echter zijn ze vaak niet op de hoogte van zo een mogelijkheid. Dus blijft over om het uitgesproken vonnis uit te zitten in de gevangenis of de geldboete te betalen.            

Slot

Het is belangrijk dat mensen met een lage economische status zich bewust worden van wetgeving. Concentreer je op jezelf, laat je niet afleiden door politiek, organisaties, media en andere mensen die het betere voor jou willen. Iedereen is uit op eigen belang. Kijk naar eigen capaciteiten om jouw leven te stabiliseren met een onderdak, voeding, onderwijs en gezondheidszorg alvast. Leef niet met illusies om alleen het allerhoogste economische niveau te bereiken. Een leven met de basis faciliteiten is al een mooi leven en een goede start voor de volgende generatie.

Blijf liever ver weg van problemen waarbij juridische hulp nodig is. Advies over wetgeving is duur, minder kapitaalkrachtigen kunnen hun geld veel beter besteden om uit de armoede te komen.                                                                                                                                  SR

error: Kopiëren mag niet!