VN Comité roept Frankrijk op eisen inheemse Kali’ña in Frans Guyana te respecteren

Kali’ña in dorp Prospérité verzetten zich tegen bouw energiecentrale

Het VN Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie roept Frankrijk op om de eisen van de inheemse gemeenschap van Kali’ña in het dorp Prospérité te respecteren, die zich verzet tegen de bouw van een energiecentrale op een locatie die hen de toegang tot hun land ontneemt.

Het Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie van de Verenigde Naties (CERD) heeft formeel zijn bezorgdheid geuit tegenover de Franse regering over de bouw van de elektriciteitscentrale, die de rechten schendt van de inheemse Kali’ña-bevolking in het dorp Prospérité, gelegen vlakbij het project.

De elektriciteitscentrale, bekend als de Centrale Électrique de l’Ouest Guyanais (CEOG), is sinds november 2022 in aanbouw op land op minder dan 2 kilometer van het dorp. Dit heeft geleid tot het met de grond gelijk maken van ruim 70 hectare bos waarvan de inwoners van Prospérité voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn en waarin zij jagen, vissen en landbouw bedrijven.

In een brief gericht aan de Franse vertegenwoordigers bij de VN in Genève uitte het Comité zijn bezorgdheid ‘dat er misschien geen sprake zou zijn geweest van overleg of vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van het Kali’ña-volk vóór de goedkeuring van het project’. Het Comité signaleert ook beschuldigingen van ‘buitensporig gebruik van geweld door wetshandhavers, detentie, vervolging en strafrechtelijke veroordelingen tegen leiders en leden van het Kali’ña-volk’.

Het Comité zegt ook dat deze beschuldigingen een ‘schending’ zouden kunnen vormen van de verplichtingen van staten die partij zijn bij het Internationaal Verdrag inzake de Uitbanning van alle vormen van Rassendiscriminatie, evenals ‘een aanval op de rechten van inheemse volkeren die worden beschermd’. door de Conventie’. Het verzoekt Frankrijk om vóór 26 juni ‘informatie te verstrekken’ over deze beschuldigingen.

De brief, gedateerd 26 april en gepubliceerd op 1 mei, komt weken nadat de traditionele chef van Prospérité, Roland Sjabere, een dringende oproep aan het comité had gestuurd, waarin hij deze opriep om er bij de Franse autoriteiten op aan te dringen de bouw van de energiecentrale op de huidige locatie stop te zetten.

Deze oproep, ingediend op 15 maart door de Organization des Nations Autochtones de Guyane française (ONAG) en de International Service for Human Rights (ISHR), informeerde CERD-leden over het ontbreken van toestemming van en overleg met het Kali’na-volk over de precieze locatie van het project, ondanks de ligging in een bos van groot cultureel en economisch belang voor het dorp Prospérité.

“De oproep van het Comité aan Frankrijk is een overwinning voor het Kali’ña-volk en voor alle mensen die ons hun steun hebben gegeven in onze strijd om ons land en onze tradities te behouden”, reageerde traditioneel hoofd Roland Sjabere, zo bericht de International Service for Human Rights.

error: Kopiëren mag niet!