Actieparool C-47 blijft maandag vooralsnog gehandhaafd

Het actieparool van de vakcentrale C-47 van niet naar het werk gaan en thuis blijven, blijft tenminste tot en met maandag gehandhaafd. Voortzetting van de stakingsactie na maandag zal afhankelijk zijn van de resultaten van de geplande besprekingen maandagavond tussen Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) en de regering. 

Er zal dan specifiek gesproken worden over de energietarieven en de voorstellen die zijdens de vakbeweging zijn gedaan. 

De vakcentrale C-47, die ook deel uitmaakt van Ravaksur, zal bij de bespreking maandagavond met de regering aanwezig zijn. Ravaksur heeft recentelijk een brief geschreven aan president Santokhi waarin het onder andere aangeeft tegen de verhoging van de stroomtarieven te zijn en dat deze kwestie eerst goed opgelost moet worden voordat in het tripartiet overlegorgaan over andere sociaal-maatschappelijke vraagstukken gesproken wordt. 

Naast het schrijven in Ravaksur verband aan de president, had C-47 samen met andere vakbonden (gezamenlijke vakbonden) zich ook afzonderlijk gericht tot de president. Daarin wordt de president een ultimatum van 2 weken gegeven om de verhoging van de stroomtarieven terug te draaien. Omdat er geen reactie kwam op het schrijven werd voor afgelopen donderdag en vrijdag een actieparool afgekondigd. Dat moest als een signaal dienen aan de regering. Indien er niets van de regering zou worden vernomen, dan zouden de acties worden voortgezet. Dat is nu besloten, vooralsnog voor maandag aanstaande. 

Geen reactie president

C-47 heeft van de regering tot vrijdag geen reactie vernomen op het schrijven van de gezamenlijke vakbonden. Ze zal daarover schriftelijk haar misnoegen kenbaar maken aan de president.

Het actieparool van C-47 is in algemeenheid naar tevredenheid verlopen. De meer dan 55 lidbonden van de vakcentrale in de diverse economische sectoren in het land gaven gevolg aan de oproep om afgelopen donderdag en vrijdag thuis te blijven. Daarnaast sloten andere belangrijke vakbonden zich aan bij het actieparool, waaronder de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) waarbij  de onderwijsgevende bonden zijn aangesloten.

De Politiebond, die de acties van C-47 tegen verhoging van stroomtarieven ondersteunt, had een aangepast actiemodel toegepast. De Politiebond riep haar leden op om normaal naar de werkplek te gaan, maar slechts uit te rukken bij ernstige gevallen.De Douanebond sloot zich vrijdag ook aan bij de acties.

SS

error: Kopiëren mag niet!