Tsang (NDP) pleit voor verkorte huisartsopleiding voor in buitenland afgestudeerde medisch studenten

Het Assembleelid Stephen Tsang (NDP) pleit voor een verkorte huisartsenopleiding voor in het buitenland afgestudeerde medisch studenten. Hij heeft het voornamelijk over afgestudeerde medisch studenten van universiteiten in China en Cuba die naar Suriname zijn teruggekeerd en maar niet kunnen starten met de huisartsopleiding. De huisartsopleiding wordt verzorgd door het Huisartsinstituut Suriname (Hisuri). Deze opleiding is nodig om de werkwijze in Suriname aan te leren. 

Tsang zegt dat hij tijdens de begrotingsbehandeling in de afgelopen vier jaar telkens aan de minister van Volksgezondheid gevraagd heeft  hoe het staat met de Hisuri-opleidingen voor teruggekeerde afgestudeerde artsen. Ondertussen is het vier jaar en naar weten van de parlementariër is geen van de teruggekeerde studenten nog begonnen met de huisartsopleiding van Hisuri. Elke keer worden er drempels opgeworpen voordat ze kunnen starten, terwijl de gezondheidszorg in een braindrain crisis zit. 

Terwijl hij zegt te pleiten voor een verkorte huisartsopleiding, worden de afgestudeerde artsen juist op de lange baan geschoven. 

Minimumloon voor afgestudeerde arts

Naar zeggen van Tsang wordt van de afgestudeerde artsen door Hisuri geëist dat zij eerst 2 jaar co-schappen moeten doen in Suriname, om daarna nog 1 jaar te worden ingezet voor een netto bedrag van SRD 6.000 per maand. Dat is minder dan het oude minimumloon van SRD 35 per uur, notabene voor een afgestudeerde arts. 

Vanwege het maar niet kunnen starten van de huisartsopleiding is volgens Tsang een van de afgestudeerden teruggegaan naar China en een ander heeft besloten om ook niet meer in Suriname te blijven. Als argument wordt onder andere aangevoerd dat mede-studenten met dezelfde opleiding in de VS met open armen worden ontvangen, waar zij na een jaar reeds worden ingezet en goed worden betaald. 

Terwijl president Santokhi in China studenten oproept om hun best te doen en gauw terug naar Suriname te keren om het land te helpen opbouwen, worden zij bij terugkeer gedemotiveerd en absoluut niet gewaardeerd, aldus Tsang. 

Concreet wil het Assembleelid van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid weten wat hij na vier jaar eindelijk gaat doen om afgestudeerde artsen te behouden. 

SS

error: Kopiëren mag niet!