Oostenrijk: Privacyactivisten klagen OpenAI aan vanwege foute informatie ChatGPT

Privacyactivisten van het Oostenrijkse Noyb (European Center for Digital Rights, geschreven als noyb, “none of your business”) hebben een klacht ingediend in dat land tegen OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT.

OpenAI kan gebruikers niet garanderen dat de informatie klopt die ChatGPT geeft over bijvoorbeeld personen en kan verkeerde antwoorden ook niet corrigeren. Dat mag niet volgens de Europese wet, aldus Noyb.

Noyb vraagt de Oostenrijkse gegevensbeschermings autoriteit (DSB) om onderzoek te doen naar de gegevensverwerking door OpenAI en de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om te garanderen, dat persoonlijke informatie over iemand klopt.

Ook wil de organisatie, die zich inzet voor juiste omgang met privacykwesties, dat de toezichthouder OpenAI beveelt om aan de Europese wet te voldoen en een boete uitdeelt aan het bedrijf.

OpenAI stelt volgens Noyb zelf dat ChatGPT niet altijd juiste informatie genereert en verkeerde informatie niet kan corrigeren.

error: Kopiëren mag niet!