Eduwaiti, Jason Eduard, geeft 30 april zijn Ko Haika Maroon Jazz-concert in Thalia theater  

‘Ko haika’ is Saamaka voor ‘kom luisteren’. Dit doet hij samen met gitarist Steve Jabini (19 jaar actief), toetsenist Anthony Hintzen (10 jaar actief), drummer Edson Faerber (28 jaar actief) en vocalisten Norma Santé (18 jaar actief) en Rachel Lakeli Kasketi (18 jaar actief gedurende 18 jaar). 

30 april is tevens International Jazz Day, een extra mooie dag voor Eduwaiti. De wortels van Eduwaiti liggen in Futunakaba, een christelijk dorp in Sipaliwini, Alles in het dorp is gericht op keiki, kerk, christendom.

De band Gado a fesi, God Before Us, werd opgericht om het evangelie te verkondigen door middel van muziek en zang in het Saramaccaans. Deze band ontwikkelde Saramaccaanse gospelmuziek. De bandleden waren Eduwaiti’s vader, ooms en tantes. De inspiratie van Eduwaiti begint hier, want de muziek van de Saamaka bestaat uit zang en percussie en in Gadu a fesi werden ook andere instrumenten gebruikt zoals de gitaar en de basgitaar. Iedereen uit Futunakaba is muzikaal en velen kunnen gitaar spelen.

Het talent van Eduwaiti kreeg hij van zijn vader, maar toen hij zag hoe zijn tante Edna Eduard gitaar speelde, was hij verkocht!

Al op de basisschool, de St. Wilhelmusschool, beseften Eduwaiti en zijn broer dat ze talent voor muziek hadden en daar iets mee moesten doen. Terug in Suriname ging hij aan de slag om naar een conservatorium in Nederland te gaan, er was destijds nog geen conservatorium in Suriname, maar dat was vanwege de benodigde financiën niet mogelijk. 

Het beroep van Eduwaiti is sinds 2010 muzikant en hij heeft veel steun gekregen van Suriname en Srananmans.  En toen het conservatorium in Suriname begon, met een klaslokaal en een piano, schreef hij zich in 2011 meteen in.

Op het conservatorium ontdekte hij dat een muzikant een muziekondernemer is en dat er veel meer bij komt kijken dan alleen muziek.  Hij had geweldige leraren zoals Stanley Noordpool, Pablo Nahar, Ramon Williams, Albert Arens, Gregory Kranenburg, Radjesh Gopal, Ernie Wolf, Alida Neslo, Shailendra Madarie en nog veel meer. 

Eduwaiti studeerde in 2017 af met een 9 en heeft de titel Bachelor of Music.  Hij is de eerste afgestudeerde jazzbassist van het Surinaams Conservatorium.

error: Kopiëren mag niet!