President Santokhi geeft schriftelijk opdracht: GBB moet binnen 1 week  verkaveling landbouwgronden Nickerie terugdraaien

President Chandrikapersad Santokhi heeft de minister ad-interim van Grondbeleid, Bosbeheer en Bostoezicht (GBB), Ines Pané, schriftelijk opdracht gegeven om de verkaveling van landbouwgronden in Nickerie die gereserveerd waren ten behoeve van areaaluitbreiding voor de rijstproductie, binnen 1 week terug te draaien. 

Minister Ines Pané (SoZaVo) neemt waar op GBB voor Dinotha Vorswijk die met verlof is. Minister Pané is vrijdag met de staf van GBB door president Santokhi ontboden. Ze moet binnen 1 week het besluit van GBB terugdraaien. Als dat niet gebeurt zal de president optreden. “U mag kijken als dat niet binnen een week gebeurt, wat ik ga doen!”, zo sprak de president, tevens leider van de VHP, zaterdag avond  tijdens een politieke massameeting van de partij in Nickerie. “Het is genoeg! Het land heeft genoeg van de grondproblemen”, zei Santokhi. 

De massameeting in Nickerie is een voorloper van de start van de politieke campagne van de VHP op weg naar de verkiezingen volgend jaar. Op 25 mei wordt in “de Olifant” de verkiezingscampagne gestart. De VHP gaat voor een tweede regeertermijn.

De landbouwgronden in Nickerie die GBB heeft verkaveld en grondaanvragen over heeft lopen van zowel burgers en stichtingen, liggen in het zogeheten Labenie gebied. Het gaat om circa 10.000 hectare landbouwgrond die het ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij) niet lang geleden heeft gereserveerd ten behoeve van areaaluitbreiding voor de rijstproductie. 

Men heeft volgens Landbouw-minister Parmanand Sewdien lont geroken, en burgers en stichtingen hebben in het gebied grondaanvragen ingediend bij GBB. Sewdien zegt dat hij “stapels” grondaanvragen op zijn bureau heeft liggen van GBB voor advies. “Daar kan ik niet aan meewerken”, zegt Sewdien. De minister was ook een van de sprekers op de massameeting zaterdag in Nickerie. 

Deze grondkwestie en de kwestie van de Stalweide heeft de Landbouw-minister afgelopen woensdag tijdens de vergadering van de regeringsraad aan de orde gesteld. Hij beklaagde zich bij de president  over de gang van zaken bij GBB met betrekking tot de uitgifte landbouwgronden.

SS

error: Kopiëren mag niet!