Portugal: Regering fluit president terug na uitspraken over herstelbetalingen slavernijverleden

De regering van Portugal komt voorlopig niet met plannen voor herstelbetalingen aan slachtoffers van het slavernijverleden van het land. Eerder deze week liet president Rebelo de Sousa nog weten dat herstelbetalingen onontkoombaar zijn. 

Afgelopen woensdag zei De Sousa in gesprek met buitenlandse correspondenten dat Portugal verantwoordelijkheid draagt voor slavenhandel en dat het daar nu “een prijs” voor moet betalen. 

Het land verscheepte eeuwenlang miljoenen tot slaaf gemaakten van het Afrikaanse continent naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Landen als Angola, Mozambique en Brazilië behoorden tot het Portugese koloniale rijk. 

Zijn toespraak kwam De Sousa op veel kritiek te staan van rechtse partijen. Daarop liet de regering weten dat er geen proces in gang is gezet noch afspraken zijn gemaakt voor herstelbetalingen. In plaats daarvan zegt de regering dat het de relaties met de voormalige koloniën wil intensiveren, beter wil samenwerken en recht wil doen aan de geschiedenis, meldt persbureau  Reuters.

error: Kopiëren mag niet!