Mondiale Defensieuitgaven Bereiken Recordniveau

22 april 2024 – De wereldwijde uitgaven aan defensie zijn gestegen tot een ongekende hoogte van 2.443 miljard dollar, met de grootste jaarlijkse groei in meer dan een decennium. Een toename van 6,8% tussen 2022 en 2023 markeert de meest aanzienlijke stijging sinds 2009, volgens gegevens van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Dit is het hoogste niveau van militaire uitgaven dat SIPRI heeft gemeld in zijn zestigjarige bestaan. Rusland verhoogde zijn defensieuitgaven met 24% naar 109 miljard dollar, terwijl Oekraïne een stijging van 51% naar 65 miljard dollar zag, inclusief 35 miljard dollar aan militaire hulp. Analisten merken op dat voor het eerst de defensieuitgaven in alle vijf de geografische regio’s – Afrika, Europa, het Midden-Oosten, Azië en Oceanië, en Amerika – zijn toegenomen.

error: Kopiëren mag niet!