Wereld Malariadag 2024: ‘Voorkom dat malaria ons land binnensluipt’

“Zorg dat malaria Suriname niet meer binnensluipt. Heeft u vertoeft in de binnenlanden van Guyana, Frans Guyana of Brazilië? Laat u zich bij terugkeer gelijk testen op malaria, ook al heeft u geen klachten!” Die dringende oproep doet het Malaria Programma vandaag, 25 april, Wereld Malariadag.

Suriname is bijzonder succesvol bij de bestrijding van de dodelijke ziekte: in de afgelopen tweeënhalf jaar waren er geen gevallen. Malaria komt nog wel voor in alle buurlanden en daarom blijven wij alert op importgevallen. Reizigers die de ziekte hebben opgelopen in Frans-Guyana, Guyana en Brazilië, worden direct behandeld. 

Elk jaar op 25 april is er extra aandacht voor de ziekte, waaraan wereldwijd nog steeds honderdduizenden mensen sterven. In 2022 waren er bijna 250 miljoen nieuwe gevallen. Het thema van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in 2024: “Versnelling van de strijd tegen malaria voor een rechtvaardigere wereld”. 

In Suriname zijn we al zover; na een jarenlange aanpak is het gelukt om malaria uit te roeien. Dat is een bijzondere prestatie, zeker als je bedenkt dat de ziekte tot 2005 overal in het binnenland voorkwam, met heel ernstige gevolgen voor de bevolking, vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

In 2023 riep de PAHO Suriname voor de derde keer uit tot Malariakampioen van Noord- en Zuid-Amerika, samen met twee andere landen, één staat en één stad. Doen zich dit jaar geen nieuwe gevallen voor, dan bereiken wij een nieuwe mijlpaal: de WHO verklaart Suriname dan malariavrij, als derde land van de Amerika’s en als elfde land in de wereld. 

Laat je testen op malaria bij:

  • TropClinic Geyersvlijt (hoek Basitostraat en Commissaris Roblesweg)
  • TropClinic Anamoestraat
  • Malarialab van het BOG (Rode Kruislaan)
  • Medilab
  • MMC Nickerie

error: Kopiëren mag niet!