India levert supersonische kruisraketten aan de Filipijnen

India is begonnen met de levering van supersonische kruisraketten aan de Filippijnen, nu de twee landen hun defensie- en strategische banden aanhalen te midden van de toenemende spanningen tussen het Oost-Aziatische land en China over maritieme geschillen in de Zuid-Chinese Zee.

De BrahMos-raketten worden door de Filipijnen verworven in het kader van een overeenkomst ter waarde van 375 miljoen dollar, ondertekend in 2022.

“Nu exporteren we ook BrahMos-raketten. De eerste batch van deze raket gaat vandaag naar de Filippijnen”, zei de Indiase premier Narendra Modi tijdens een verkiezingsbijeenkomst. India en de Filippijnen hebben de defensiesamenwerking opgevoerd nu de zorgen over een steeds assertiever China in beide landen toenemen.

De spanningen tussen de Filippijnen en China zijn het afgelopen jaar geëscaleerd nu Beijing, onder verwijzing naar historische rechten, zijn aanspraken op gebieden binnen de exclusieve economische zone van Manilla opvoert. 

In New Delhi zeggen analisten dat India deel wil uitmaken van een groter verzet tegen China in de Zuid-Chinese Zee, nu de zorgen over de territoriale ambities van Beijing toenemen.

error: Kopiëren mag niet!