De grote Surinaamse schatzoektocht: Nee, het is niet wat u denkt!

Oh, wat een tijd om te leven in het prachtige Suriname, waar elk vliegtuig uit het buitenland kan landen als de Kerstman’s slee, maar dan gevuld met spullen die zelfs Rudolph de rendier zou weigeren te trekken! “Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken,” zeggen ze, maar wat als dat paard meer lijkt op een ezel, beladen met oude ziekenhuisbedden, rolstoelen die meer kilometers hebben afgelegd dan een gemiddelde Surinaamse taxichauffeur, en schoolboeken die denken dat Pluto nog een planeet is?

Het is tijd om de schijnwerpers te richten op onze zeer gewaardeerde ‘hulp’ uit het westen. Wie had gedacht dat de brug naar duurzaamheid in Suriname geplaveid zou zijn met de restanten van de westerse consumptiemaatschappij? “Dank u, oh gulle gevers, voor deze heerlijke verzameling van, eh, ‘antiek’. Ons Museum van Moderne Kunstresten groeit met de dag!”

En laten we het niet hebben over de ceremoniële overhandiging van deze ‘schatkisten’. Er staat een minister met een glimlach zo breed als de Surinamerivier, klaar om de volgende lading ‘vintage’ westerse goederen te verwelkomen. “Kijk eens aan, nog een partij stoelen waar alleen een geest nog comfortabel op kan zitten. Perfect voor ons nieuwe departement van Paranormale Zaken!”

Maar vrees niet, landgenoten, want we zijn een vindingrijk volk. Daar waar de wereld oude rommel ziet, zien wij een kans. Misschien kunnen we de volgende lading oude schoolborden gebruiken om een nieuwe toeristische trekpleister te creëren: “Bezoek het Groot Oud Schoolbord van Suriname”. Of misschien kunnen we de oude ziekenhuisbedden herontwerpen tot moderne kunstinstallaties. “Bed(den) van Reflectie: Denk na voordat je dumpt.”

Laten we duidelijk zijn: we waarderen elke poging tot hulp, maar laten we proberen een beetje te filteren, zullen we? Suriname verdient geschenken die ons vooruit helpen, niet die ons herinneren aan wat de wereld wil vergeten. Tenslotte, als het gezegde luidt: “Een gegeven paard niet in de bek kijken”, laten we dan op zijn minst zorgen dat het paard fris genoeg is om niet direct naar de recyclebin te galopperen.

error: Kopiëren mag niet!