Klein snoei-/tuinafval in vuilniszak van burgers niet door vuilnisophaal meegenomen

De vuilnisophaal neemt niet een zak met klein snoei-/tuinafval in een plastic vuilniszak mee dat netjes aan de straat is geplaatst. Jason Gummels, onderdirecteur Afvalbeheer bij het ministerie van Openbare Werken, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat tuinafval “conform hun contract niet meegenomen mag worden” door de vuilophaal. “U mag ze altijd vragen voor een uitzondering als ze bij u zijn. Zo niet, kunnen wij op afroep een pickup sturen die zich bezighoudt met zwerfafval. U kunt bellen met Afvalbeheer Klachtenlijn.”

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken laat weten dat er een ploeg is die incidenteel tuinafval ophaalt, “maar niet structureel, omdat we de middelen daarvoor niet hebben”.

Kortom, wanneer je als burger bijvoorbeeld een struik op je erf hebt gekortwiekt, gesnoeid, en vervolgens de takken breekt en alles netjes in een vuilniszak doet, zodat het aan de straat kan worden gezet voor de tweewekelijkse vuilophaal, dan zal snel blijken dat net die ene vuilniszak – die overigens niets weegt – niet door de vuilophaal is meegenomen.

De vraag die meteen bij vele burgers opkomt is: waarom niet? Waarom kan zo’n lichte vuilniszak met wat snoei-afval niet in een vuilniswagen worden gegooid? Het is toch geen gevaarlijk-, chemisch-, zwaar- en noem maar op afval? Het zijn gewoon gebroken takken, takjes en bladeren uit de tuin. Waarom kan een vuilniszak met die inhoud niet worden opgehaald? Op die vragen geven zowel de heer Gummels als de heer minister Nurmohamed geen antwoord. Tja, het is contractueel niet vastgelegd, maar contracten kunnen in de loop van de tijd worden aangepast, gewijzigd.

Nu moet je als burger een of andere klachtenlijn bellen en dan maar hopen dat een pickup voor je ene vuiliszak met snoei-afval werkelijk komt aangereden om die zak op te halen. Dat wordt een dure onderneming voor het ministerie van Openbare Werken, wanneer voor iedere vuilniszak met tuinafval een pickup erop uit moet worden gestuurd. Dat zal in de praktijk dan ook waarschijnlijk niet het geval zijn. 

Bij grof tuinafval, zoals stukken boomstam en zware takken bijvoorbeeld, zou zo’n pickup laten komen een oplossing kunnen zijn, maar toch niet voor klein tuinafval dat gewoon in een normale huis-, tuin- en keuken vuilniszak kan worden gedaan….en niets weegt.

Feitelijk wordt de burger gedwongen om zijn snoeiafval dan maar gewoon te verbranden. Maar, dat mag toch niet? Je gaat toch niet je snoei-afval op je erf in brand steken, zodat je buren hinder gaan ondervinden van de rook…… Maar, waar moet je anders heen met je tuinafval? Dan toch maar de fik er in?

PK

error: Kopiëren mag niet!