Brazilië: Zaya Guarani  snel stijgend model, geboren en getogen in Amazonegebied

Zaya Guarani is altijd omringd geweest door sterke vrouwen; door vrouwelijke leiders, sjamanen en matriarchen. Dat is de reden waarom het inheemse model zich op 22-jarige leeftijd zo bewust is van de macht die zij in handen heeft – vooral in de dringende strijd tegen de ineenstorting van het klimaat.

Zaya werd geboren in Rondônia, Brazilië, niet ver van de rivier de Madeira, en groeide op omringd door jungle, laaggelegen bergen en uitgestrekte savannebossen in een van de meest biodiverse gebieden van de Amazone.

Tegenwoordig lijkt het gebied op een oorlogsgebied. Rondônia was tussen augustus 2019 en juli 2020 het centrum van 15% van de Braziliaanse houtkapactiviteiten – het hoogtepunt van tientallen jaren van illegale houtkap. industriële activiteit in en rond de Braziliaanse staat.

“Getuige zijn van de uitbuiting van ons milieu en de schending van de inheemse rechten roept bij mij een mix van emoties op – verdriet, woede en frustratie”, zegt Zaya, die lid is van de machtige etnische groepen Kamurape en Guarani Mbya.

Toch heeft Zaya in slechts vijf jaar tijd in de mode samengewerkt met onder meer Vogue Brasil, Louis Vuitton en Moncler. Ze heeft het eerste Indigenous Creative Collective opgericht en werd tijdens de eerste Latin American Fashion Awards uitgeroepen tot ‘Fashion Influencer of the Year’ vanwege haar voortdurende toewijding aan het verdedigen van inheems talent en het op de voorgrond plaatsen van inheemse culturen en ervaringen.

error: Kopiëren mag niet!