Minister Nurmohamed: “OW heeft landelijk voorbereidingen getroffen voor vermindering wateroverlast”

“Het ministerie van Openbare Werken, OW, heeft in de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in ontwatering. Als zodanig zijn wij goed voorbereid om landelijke wateroverlast tegen te gaan”, aldus minister Riad Nurmohamed van tegenover Dagblad Suriname. Volgens de bewindsman is er landelijk geïnvesteerd in ontwatering en onderhoud van waterwegen. 

Geconfronteerd met de enorme wateroverlast van de afgelopen jaren zegt de bewindsman dat er twee componenten zijn. Een is de intensiteit van de regens als gevolg van veranderende klimaatpatronen en mondiale weersverschijnselen en het ander is het achterstallige onderhoud van de waterstaat in de afgelopen jaren. 

Volgens minister Nurmohamed heeft OW sinds zijn aantreden de achterstand flink ingelopen en is bezig met de rehabilitatie van verschillende pompgemalen. De bewindsman noemt daarbij onder andere de pompgemalen te Morgenstond, Leonsberg, Jodenbreestraat en Drambrandersgracht. Daarnaast zijn volgens hem te Weg naar Zee en in Commewijne dijkconstructies aangelegd. De hevigheid van de regens echter is een stukje natuur waarop de mens geen invloed heeft. 

Aanpak

De minister stelt dat in 2022 grote gebieden van het land onder water liepen na zware regenval. Dat is aanleiding geweest voor de aanpak van de pompgemalen. In stad en district worden volgens Nurmohamed pompgemalen die jarenlang verlaten waren aangepakt. Hiervoor is ook buitenlandse hulp ingeroepen, stelt de minister. India en Japan hebben, nadat OW een beroep deed, expertise en middelen beschikbaar gesteld speciaal voor de aanpak van ontwatering. 

Minister Nurmohamed zegt verder, dat tegelijkertijd ook het Saramaccakanaal project loopt dat na ruim 60 jaar wordt aangepakt. Dat biedt nog meer garantie voor Groot-Paramaribo dat wateroverlast vermindert. Het verwachte resultaat is dat dit 30% van het water wegneemt.

“Al met al, de verwachting is dat wij veel beter voorbereid zijn op mogelijk onweer en hevige regenbuien. Het water zal veel sneller wegstromen. Die garantie kan ik geven”, besluit minister Nurmohamed.

error: Kopiëren mag niet!