Venezuela: In Zulia ontsnappen zelfs scholen niet aan afpersing

Een dreigend pamflet dat werd gestuurd naar inwoners van een vissersdorp in de staat Zulia, Venezuela, markeert een keerpunt in het lokale criminele landschap. De dreiging was niet gericht tegen handelaars, garnalenkwekers en veeboeren, die doorgaans werden belaagd door criminele bendes die in de regio actief zijn.

Dit keer zijn in de gemeente La Cañada de Urdaneta particuliere scholen in de vuurlinie. “Goedemiddag aan de moeders van La Cañada de Urdaneta. Stuur uw kinderen pas naar school als wij daartoe opdracht geven. Anders gaan ze allemaal huilen”, aldus het pamflet dat door de stad wordt gestuurd.

De dreiging werd op social media geplaatst door een gewapende groep die zichzelf ‘LV Oro’ noemde. De boodschap was duidelijk: als ouders willen dat hun kinderen lessen blijven volgen, moeten ze afpersingsgeld betalen, zo bericht InSight Crime.

De gemeente La Cañada registreerde in 2023 het hoogste moordcijfer in de staat Zulia, met 69,7 moorden per 100.000 inwoners. Dat is bijna drie keer het nationale cijfer van Venezuela. La Cañada registreerde ook het hoogste aantal huurmoorden in Zulia, op bevel van gewapende bendes.

Volgens het Observatorio Venezolano de Violencia noteerde de gemeente ook het derde hoogste aantal afpersingen in de staat.

error: Kopiëren mag niet!