Enola Gay piloot Paul Tibbets beschrijft Hiroshima na de atoombom in 1945

Paul Tibbets, de piloot van de Enola Gay, het vliegtuig dat de atoombom op Hiroshima in 1945 dropte, heeft voor het eerst zijn ervaringen gedeeld over wat hij zag in de momenten na de explosie. De historische aanval resulteerde in de dood van meer dan 70.000 mensen en markeerde een van de meest dramatische momenten in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Nadat hij de bom op 6 augustus 1945 had losgelaten, vloog Tibbets met zijn bemanning van de onheilsplek weg en keek terug om de omvang van de vernietiging te aanschouwen. “Wat we zagen was onbeschrijfelijk”, herinnert Tibbets zich. “Een hele stad, weggevaagd door een enkele explosie; een onvoorstelbare kracht die de loop van de geschiedenis heeft veranderd.”

De aanval op Hiroshima, gevolgd door een tweede bom op Nagasaki drie dagen later, leidde uiteindelijk tot de overgave van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog. De herinneringen aan deze gebeurtenissen blijven een sombere herinnering aan de destructieve kracht van nucleaire wapens en de noodzaak van vrede en ontwapening in de internationale gemeenschap.

error: Kopiëren mag niet!