Gezond voedsel rijk aan calcium en het belang voor het lichaam

Calcium speelt een cruciale rol in de gezondheid van botten en is essentieel voor andere lichaamsfuncties, zoals het behoud van het hartritme en spierfunctie. Ondanks dat calcium een van de best verkopende supplementen in de VS is, tonen recente studies aan dat calcium uit voedingsbronnen effectiever is dan supplementen. 

Bijna 99% van het calcium in het lichaam bevindt zich in de botten en tanden, de rest ondersteunt vitale functies zoals spier- en zenuwfunctie en bloeddrukregulatie.

Voedingsdeskundigen adviseren dat minstens de helft van de calciuminname uit de voeding komt. Voedsel rijk aan calcium omvat zuivelproducten, calcium-verrijkte voedingsmiddelen zoals sommige ontbijtgranen, ingeblikte zalm voor de niet-zuivelbronnen, en bladgroenten zoals boerenkool en broccoli. Veganistische bronnen zoals vijgen, sojabonen, en donkere bladgroenten bevatten ook calcium.

Hoewel calciumsupplementen nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om deze met voedsel te nemen voor betere opname en niet meer dan 500 milligram tegelijk in te nemen. Voor een juist gebruik van calcium is ook voldoende vitamine D en magnesium nodig. Dit benadrukt het belang van een gevarieerd voedingspatroon voor een gezond calciumgehalte.

error: Kopiëren mag niet!