Argentinië: Botsing tussen Argentijnse inheemse gemeenschap en politie over mijnbouwproject

Vertegenwoordigers van de inheemse gemeenschap Peñas Negras, in het noordwesten van Argentinië, kwamen in botsing met zwaarbewapende politieagenten die het personeel van Elevado Gold begeleidden naar de heuvel Alto de Salle, in de provincie Catamarca.

De heuvel, ruim 4.000 meter boven de zeespiegel ten noorden van het departement Belén gelegen, herbergt het mijnbouwproject Alto El Mulato.

Terwijl de leidinggevenden van het Australische mijnbouwbedrijf en de politie eraan kwamen, blokkeerden bewoners de weg, met het argument dat het project voortgang vond zonder hun vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming.

Ze verwierpen het feit dat het ministerie van Mijnbouw van Catamarca de exploratievergunning van het bedrijf verlengde, ook al was de gemeenschap het er in een openbare vergadering over eens dat zij niet zou instemmen met het mijnbouwproject.

De provinciale politie schoot op de demonstranten met rubberen kogels en verwondde 80-jarige inwoner Félix Escalante ernstig.

error: Kopiëren mag niet!