Suriname is volgens JusPol-minister vol gedropt met cocaïne 

Met regelmaat verrassen bewindslieden het volk met uitspraken en beweringen, waarbij menig burger zich even achter de oren zal krabben en zich de vraag stellen: “Werkelijk?”

Wat te denken van de opmerking, neen, beter gezegd, bewering van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) vorige week donderdag in het parlement. De man zei, dat er in Suriname jaarlijks 

400 tot 600 “droppings” plaatsvinden van ladingen cocaïne. Maar, de minister zei niet hoe hij aan dat aantal komt. 

Lek

Gaat het werkelijk om het ongelooflijke aantal van 400 tot 600 droppings of zou hij zich vergist hebben? Hebben zijn opsporingsdiensten lucht gekregen van die droppings? Wat doen de opsporingsdiensten om een dergelijke hoeveelheid droppings te voorkomen? Hoe serieus wordt gewerkt aan de aanpak van de smokkel van cocaïne uit Suriname? Er wordt in het buitenland meer ‘Surinaamse’ cocaïne onderschept, in grote hoeveelheden, dan in Suriname zelf… Hoe lek is het land, hoe lek zijn de haven en de douane?

400-600 drugsvliegtuigjes vliegen ongehinderd over Surinaams grondgebied

Immers, zouden er werkelijk jaarlijks 400 tot 600 vliegtuigjes met ladingen cocaïne over Surinaams grondgebied hebben gevlogen en her en der de drugs vanuit de lucht hebben gedropt of na landing ergens op een kleine airstrip in het ondoordringbare tropisch regenwoud hebben uitgeladen? 

Zijn het echt zoveel droppings, dan zou dat betekenen dat Suriname is volgepompt, volgedropt, met cocaïne, het zou dan gaan om vele duizenden, duizenden kilo’s.

Slechts een of twee onderschept

Zijn het echt zoveel droppings, waarom worden er dan jaarlijks maar hooguit een of twee onderschept? Nu en dan verschijnen er berichten van het Openbaar Ministerie dat zo’n airstrip is vernietigd. Dergelijke berichten gaan dan vergezeld van een reeks foto’s van het vernietigen van zo’n landingsbaan. Zelden wordt een vliegtuigje aangetroffen en als er een bij toeval wordt gevonden, dan is die veelal in brand gestoken of zelfs deels begraven. Van de vervoerde cocaïne nooit een spoor. 

Druk met de IPhone

De JusPol-bewindsman kan dan wel in de Assemblee zeggen dat er jaarlijks tussen de 400 en 600 droppings zijn, maar…. het lijkt onwaarschijnlijk. Laat hij met bewijzen komen voor zijn niet onderbouwde boude bewering. 

Overigens lijken zijn opmerkingen niet de oren van de aanwezige parlementariërs hebben bereikt. Parlementariërs die vaak om het hardst schreeuwen dat Suriname een doorvoerland voor cocaïne is. Maar, geen der Assembleeleden heeft op de bewering van minister Amoksi gereageerd…..misschien waren ze allemaal even druk met hun IPhones.

PK

error: Kopiëren mag niet!