De rol van vrouwen tijdens (religieuze) feestdagen 

De rol van vrouwen tijdens religieuze feestdagen wordt vaak over het hoofd gezien, ondanks hun grote bijdrage. Afgelopen maand hebben we ook in Suriname veel feestdagen gevierd, van Pasen tot Phagwa, de maand Ramadan en Eid ul Fitr. De Navratri-dagen zijn momenteel in volle gang. In tal van culturen zijn vrouwen verantwoordelijk voor het voorbereiden, koken van traditionele gerechten en het organiseren van familiebijeenkomsten tijdens festiviteiten.

Westerse en oosterse benaderingen 

In veel Westerse landen is er een verschuiving naar meer gedeelde verantwoordelijkheid tussen mannen en vrouwen bij feestvoorbereidingen, terwijl vrouwen nog steeds de leiding hebben in het organiseren van sociale bijeenkomsten en het behouden van tradities. In Oosterse en Aziatische culturen dragen vrouwen vaak een zwaardere last, waar ze verantwoordelijk zijn voor alle aspecten van de feestvoorbereidingen, van schoonmaken tot koken en rituele praktijken.

Verantwoordelijkheden 

In een interview met Ruksaria J., een jonge vrouw en moeder in Suriname, werd gesproken over haar ervaringen en verantwoordelijkheden tijdens de feestdagen. Ruksaria deelde dat de feestdagen in Suriname een bijzondere tijd zijn waarin vrouwen vaak een centrale rol spelen. Ze vertelde over haar taken zoals het voorbereiden van maaltijden, hapjes, het huis schoonmaken, en soms ook nieuwe kleren kopen voor haarzelf en haar gezin. “Dit alles houdt mij minimaal een week tot twee weken bezig”, gaf zij aan. 

Taakverdeling 

Op de vraag of ze haar reguliere werkzaamheden goed kan combineren met de extra taken voor de feestdagen, antwoordde ze: “Het is voor mij niet moeilijk om mijn werk, alle voorbereidingen voor de feestdagen en de zorg voor mijn gezin in balans te houden. Ik ben gezegend met een hele lieve man die mij in alles helpt. We delen de taken letterlijk 50-50 en doen alles samen.”

Meer verantwoordelijkheden voor vrouwen?

Echter benadrukte ze dat deze verantwoordelijkheden zwaarder kunnen wegen voor vrouwen, vooral omdat ze vaak ook de volledige zorg voor kinderen en het huishouden dragen. Ze sprak over het belang van het doorgeven van culturele tradities aan de volgende generatie en hoe vrouwen een essentiële rol spelen in het behoud van dit erfgoed. 

Haar 6-jarige zoontje leert veel over hun geloof op de islamitische school en krijgt ook thuis aanvullende kennis over hoe de feestdagen worden gevierd.

Waardering

Tijdens het interview werd ook gesproken over de waardering voor de rol van vrouwen tijdens de feestdagen. Ruksaria benadrukte dat wanneer ze om zich heen kijkt, ze ziet dat vrouwen veel meer opofferingen doen dan mannen. “Al dagenlang zijn ze bezig met voorbereidingen, en op de dag van Eid ul Fitr (feestdag) kunnen ze soms niet eens naar de moskee gaan, omdat ze nog bezig zijn met afronden,” vertelde ze. “In tegenstelling hiermee staan de mannen ’s ochtends op, maken zich klaar en gaan direct naar de moskee. Wanneer ze terugkomen, zijn het vaak de vrouwen die voortdurend bezig zijn met het bedienen van gasten. Dit is wat ik heel vaak in mijn directe omgeving heb zien gebeuren”, zegt ze.

“Natuurlijk geldt dit niet voor alle mannen, maar over het algemeen vind ik dat mannen veel minder doen dan vrouwen’, aldus Ruksaria. Er is dus meer erkenning nodig voor de inspanningen van vrouwen en meer gelijkheid in de verdeling van taken binnen families in Suriname. 

SD

error: Kopiëren mag niet!