Het risico op een oorlog tussen Iran en Israël groeit

DOOR DUNCAN MIL
April 11, 2024 – Israël heeft gedreigd Iran rechtstreeks aan te vallen als de Islamitische Republiek Israël aanvalt na de moord op zeven leden van de Revolutionaire Garde bij een explosie op het Iraanse consulaat in Syrië.

President Joe Biden heeft Israël ‘ijzersterke’ Amerikaanse steun beloofd, uit angst dat Teheran represailles zou kunnen lanceren voor een aanval waarbij Mohammad Reza Zahedi – de hoogste generaal van de Quds Force van Iran – en andere hooggeplaatste Iraniërs om het leven kwamen.

Biden waarschuwde dat Iran dreigt met een “belangrijke aanval” nadat Israël op 1 april het Iraanse consulaat in Syrië had aangevallen.

Een squadron Israëlische straaljagers heeft samen met Cyprus oefeningen uitgevoerd om een aanval op Iran te simuleren, zo meldden lokale media donderdag.

“Toen ze ons consulaatgebied aanvielen, was het alsof ze ons grondgebied aanvielen”, zei de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei in een televisietoespraak.

“Het kwaadaardige regime moet gestraft worden, en het zal gestraft worden.” Het is onduidelijk welke vorm een eventuele vergeldingsaanval zou aannemen.

Als Iran Israël rechtstreeks zou aanvallen, zou dit een nog significantere escalatie van het conflict riskeren, en analisten hebben gezegd dat Iran niet over de militaire capaciteit beschikt voor een confrontatie met Israël.

Een mogelijk alternatief is een aanval via een Iraanse proxy als Hezbollah, die sinds 8 oktober bijna dagelijks vuur wisselt met Israël over de grens met Libanon.

error: Kopiëren mag niet!