Gezondheidsexperts waarschuwen  voor risico vogelgriep door vloeibare eidooiers

In 2022 werd Nederland getroffen door een uitbraak van vogelgriep. Als reactie hierop legde het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een importverbod op voor eieren uit Europa. Dit besluit leidde tot een conflict met de destijds bestaande Doksenclub van Gerard van den Berg, die een andere opvatting had over deze kwestie. Het is op dit moment niet bekend of de import van eieren uit de door vogelgriep getroffen gebieden in de VS is stopgezet of aangepast.

Gezondheidsdeskundigen adviseren Amerikanen om het eten van eieren met vloeibare dooiers te vermijden, te midden van toenemende zorgen over vogelgriep in de VS. Deze waarschuwing volgt nadat een boer in Texas besmet raakte met het virus. 

Voedselveiligheidexperts, waaronder voormalig FDA-expert dr. Darin Detwiler, benadrukken het belang van het volledig koken van eieren om eventuele virusdeeltjes te elimineren. De H5N1-stam van de vogelgriep heeft pluimvee en voor het eerst ook rundvee in meerdere staten besmet. Het virus kan aanwezig zijn in de speeksel, neusafscheidingen en uitwerpselen van besmette kippen, waardoor het de omgeving, inclusief gelegde eieren, kan besmetten. Detwiler adviseert consumenten om eieren grondig te koken, tot het eiwit en de dooier stevig zijn, om de veiligheid te waarborgen. Uitbraken van vogelgriep bij pluimvee kunnen leiden tot hogere eierprijzen en een gebrek aan beschikbaarheid.

Een vogelgrieppandemie zou ‘100 keer erger kunnen zijn dan Covid’ en tot de helft van alle mensen die ermee besmet raken kunnen doden, waarschuwen experts.

Ter vergelijking: Covid doodt momenteel minder dan 0,1 procent van de mensen die het besmet – hoewel dit aan het begin van de pandemie ongeveer 20 procent was.

Sinds 2020, toen de nieuwe variant van de vogelgriep opdook en zich over de hele wereld verspreidde, zijn zeven van de 26 mensen die besmet zijn met H5N1 overleden – of bijna 30 procent.

Sommige deskundigen waarschuwen dat in ernstigere maar zeldzame gevallen H5N1 de luchtwegen kan infecteren en longontsteking kan veroorzaken. Het kan ook andere gebieden infecteren, zoals de ogen, waar het ontstekingen veroorzaakt.

Vogelgriep, of Aviaire Influenza, is een ziekte die voornamelijk vogels raakt, maar ook kan overspringen op mensen en andere dieren. Deze infectie wordt veroorzaakt door influenza A-virussen en kent zowel laag pathogene als hoog pathogene varianten, waarbij de laatste ernstige ziektes en hoge sterfte onder vogels veroorzaakt.  

error: Kopiëren mag niet!