India: BBC in India verder onder een afzonderlijk productiebedrijf

De BBC heeft haar grootste overzeese nieuwsbureau geherstructureerd nadat het onder toezicht van de Indiase autoriteiten kwam te staan, omdat het een controversiële documentaire over premier Narendra Modi had uitgezonden.

De Britse publieke omroep splitst zijn nieuwsactiviteiten af en richt een afzonderlijk productiebedrijf op, dat onafhankelijk van de BBC zal opereren, maar het bedrijf als belangrijkste klant heeft. Deze stap, die woensdag formeel van kracht is geworden, zal het netwerk in staat stellen om door te gaan met het rapporteren en produceren van nieuws in India, maar het in overeenstemming brengen met de Indiase wet nadat de autoriteiten de belastingnaleving en eigendomsstructuur in twijfel hadden getrokken in de nasleep van de Modi-film.

“De BBC heeft voor het eerst in haar geschiedenis inhoud overgedragen aan een extern bedrijf dat door werknemers is opgericht”, zei een van de journalisten van het bedrijf.

Het nieuwe onafhankelijke mediabedrijf, Collective Newsroom, zal eigendom zijn van en geëxploiteerd worden door Indiase BBC-journalisten die het bedrijf verlaten, en zal nieuws en andere programma’s verzorgen op basis van een servicecontract met de Britse nieuwszender, die uitzendt in het Engels en zes Indiase talen, als belangrijkste zakenpartner, zo bericht The Financial Times.

error: Kopiëren mag niet!