“Het groene stromende water is er altijd geweest”

D.K. (volledige naam bij de redactie bekend) reageert in een gesprek met Dagblad Suriname op een eerder verschenen artikel over het groene water in de Surinaamse rivieren. Volgens D.K. is dit geen vreemd verschijnsel. Hij heeft dit al waargenomen sinds zijn kinderjaren, met name in de jaren ‘60 en ‘70, waarbij dit verschijnsel in de oktober-periode (droge periode) heel normaal was. Tijdens deze periode ging men dan vissen op makreel.

“Het groene stromende water is er altijd geweest; dit verschijnsel zie je in de droge tijd. Het groene water kan zelfs voorbij de Centrale Markt komen. Je merkt dan ook dat de dolfijnen (Profosu) verder de rivieren binnen zwemmen. Het is geen verontreinigd water, maar wordt veroorzaakt door de droge tijd, waarbij er veel minder of geen regenwater naar zee wordt gestuwd vanuit het binnenland. De zoutwatergrens komt dan steeds verder de rivieren binnen. Op dit moment is bijvoorbeeld de brakwatergrens zelfs voorbij Uitkijk in de Saramaccarivier.”

D.K. merkt op, dat het groene water in stilstaand water zoals vijvers wordt veroorzaakt door algengroei, maar dit zou niet het geval zijn in de Surinaamse rivieren. “Als we naar de monding van de Surinamerivier kijken, merken we zelfs in het water een grens van groen water bij de stroming van de Commewijnerivier en meer bruin water dat uit de Surinamerivier komt. De grens van groen water verschuift ook met de waterstanden, die weer onder invloed zijn van de maanstanden.”

De maan en de zon hebben directe invloed op het water, zegt D.K. Hij legt uit, dat bij volle en nieuwe maan het verschil in de hoogste en laagste waterstand groter is dan bij de kwartierstanden.

“Bij kwartierwaterstanden is het verschil in laagste en hoogste stand (eb en vloed) geringer dan bij volle en nieuwe maan. De maan en zon hebben dan hun invloed op het water. Bij volle en nieuwe maan zal je merken dat vloed in de ochtend en middag de rivieren binnenstroomt, terwijl bij kwartierstanden dit tegen het midden van de dag en middernacht gebeurt. Elke dag zal het getij ongeveer 48 minuten verschuiven, dus wanneer de hoogste waterstand vandaag om zes uur is, zal het morgen om tien minuten voor zeven zijn. Zo verschuift het dagelijks tot we terechtkomen op de kwartiermaanstand”, aldus D.K.
SK

error: Kopiëren mag niet!