Vapen kan het hart schaden, net zoals roken de longen aantast

Het importeren van e-sigaretten en andere tabaksproducten is conform artikel 13 van de Tabakswet (S.B. 2013 no. 39) van Suriname verboden. Indien de producten het land toch worden binnengehaald is er sprake van illegale handel oftewel smokkel.

Het American College of Cardiology heeft verontrustend nieuws voor e-sigaretgebruikers. Een recente studie toont aan dat degenen die vapen 19% meer kans hebben op het ontwikkelen van hartfalen in vergelijking met niet-vapende individuen.

Door gegevens van meer dan 175.000 patiënten te analyseren, ontdekten onderzoekers een verband tussen het gebruik van e-sigaretten en hartfalen. Meer dan 3.200 deelnemers ontwikkelden hartfalen gedurende een periode van 45 maanden.

Dr. Nicole Saphier benadrukt de gevaren van vapen, waarbij ze wijst op de aanwezigheid van nicotine en schadelijke chemicaliën die de elasticiteit van bloedvaten beïnvloeden en het hart belasten. Vapen, ooit beschouwd als een alternatief voor traditioneel roken, wordt nu geassocieerd met gezondheidsrisico’s zoals ‘popcornlong’.

Terwijl reclamecampagnes vapen als onschadelijk presenteren, pleit dr. Saphier voor bewustwording van de ware gevaren ervan, met name onder jongeren, om schade aan de gezondheid te minimaliseren.

error: Kopiëren mag niet!