“Hoe ouder hoe minder respect men heeft voor ons, oudjes”

Een paar senioren burgers zeggen in gesprek met Dagblad Suriname, dat zij zich minder gewaardeerd voelen. “Hoe ouder hoe minder respect men toont voor ons als oudjes”, zegt Rudolf. “De manier van behandelen en praten met ons gaat vaak mis, je hebt wel mensen die weten hoe het hoort. Daarnaast heb je ook wel oudjes die het zelf zoeken en ook nog onaardig zijn, maar  wat je geeft is wat je krijgt.”

Rudolf geeft aan dat hij vaak gevallen mee heeft gemaakt dat hij wordt genegeerd als hij wat vraagt. Of dat men geïrriteerd praat en daarbij ook op een andere manier wordt behandeld. “Wij oudjes zijn eigenlijk vaak niet bij en hebben ook begeleiding nodig en als wij dan vragen om hulp dan lijkt het op een last. Als er niet om geld wordt gedraaid, dan zijn wij ook niets. Je hebt dat niet alleen van vreemden. maar van je eigen familie zelf. Voor iemand als mij, op een bepaalde leeftijd, is het ook moeilijk om zulke dingen te verwerken”, benadrukt Rudolf.

“Wij zien het leven al zo kort en willen daarbij iets leuks in ons hart hebben om tenminste het lichaam met een glimlach achter te laten. En dat lijkt ook moeilijk te zijn naast het krijgen van aandacht en een beetje respect.” 

Sandra geeft aan dat zij ook vaak mee heeft gemaakt waarbij zij werd gebokt uit het niets. “Ik ben ook niet de enige, bij gebruik van het openbaar vervoer heb je het ook. Bijvoorbeeld: er wordt geen geduld en begrip getoond. Bij zulke gevallen vraag je jezelf wel af van wat heb ik verkeerd gedaan of wat heb ik gedaan om dit te verdienen. Ik heb mezelf door de tijd heen toch tot rust gesteld. Aan het eind zijn wij oudjes niet het probleem, maar de situatie en het moment. Men is vaak gestrest en weet uiteindelijk niet hoe ze met hun stress om moeten gaan. En dat werkt men dan anders uit, zonder dat zij het door hebben.”

De situatie speelt daarbij ook een belangrijke rol, aldus Sandra. “Ik adviseer alle oudjes het een beetje rustig aan te nemen en te genieten van de tijden die ze nog kunnen hebben en maken. Er zijn aan het eind minder activiteiten voor ons, dus probeer het zo leuk mogelijk voor jezelf te houden. Aandacht ga je op den duur zoeken, maar geef het aan jezelf. Meer aandacht en tijd in jezelf stoppen geeft je meer vreugde. En jezelf bezighouden met je kleinkinderen”, benadrukt Sandra.

TM

error: Kopiëren mag niet!