MLS versoepelt spelerslijstregels na komst Messi

Op 10 april 2024, bevestigden bronnen aan ESPN dat het bestuur van de MLS wijzigingen heeft goedgekeurd in de regels voor spelerslijsten, met als doel om teams meer flexibiliteit te bieden bij het samenstellen van hun roosters. Deze wijzigingen, oorspronkelijk gemeld door The Athletic, omvatten versoepeling van de beperkingen op het gecombineerde aantal aangewezen spelers en ondertekeningen via het initiatief voor spelers onder de 22. Andere aanpassingen zijn een verdubbeling van het aantal toegestane contractafkopen per seizoen en een toename van het algemene toewijzingsgeld (GAM) dat teams ontvangen bij het overplaatsen van spelers buiten de competitie.

Deze veranderingen zijn ingegeven door de komst van Lionel Messi bij Inter Miami vorige zomer, wat leidde tot meer aandacht voor MLS en druk op eigenaars om te investeren. Een zogenaamde ‘legendes regel’ die meer flexibiliteit zou bieden voor het behouden van veteranen werd niet opgenomen in het uiteindelijke pakket wijzigingen. Er wordt nog steeds over deze regel gediscussieerd binnen de sport- en competitiegroep van MLS.

De veranderingen, die nog moeten worden goedgekeurd door de MLS Players Association (MLSPA), worden van kracht wanneer de zomertransferperiode op 18 juli opent. De belangrijkste aanpassing betreft het aantal aangewezen spelers en hoogpotentiële jonge spelers (U22 ondertekeningen), wat een aanzienlijke versoepeling betekent voor teams zoals Inter Miami. Ook de toename van het aantal contractafkopen tot twee per jaar en de verhoging van de hoeveelheid GAM bij de overdracht van spelers, zijn bedoeld om meer flexibiliteit in het salarisbudget te bieden.

error: Kopiëren mag niet!