Witte Huis: Geen geheime militaire basis van VS in Guyana

Het Witte Huis, met Admiraal John Kirby als adviseur voor nationale veiligheidscommunicatie, heeft geruchten ontkend over de oprichting van een geheime militaire basis in Guyana, als reactie op beschuldigingen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. 

De Amerikaanse regering benadrukt het belang van het vreedzaam respecteren van de arbitrale uitspraak van 1899 over de grens tussen Guyana en Venezuela. 

Maduro veroordeelde de Guyanese president dr. Irfaan Ali, hem bestempelend als een “marionet” van externe belangen, inclusief de VS en ExxonMobil. 

Deze spanningen volgen na een bezoek van CIA-directeur William J. Burns aan Guyana, wat verdere speculatie veroorzaakte over mogelijke samenwerking tussen Guyana en Amerikaanse veiligheidsdiensten. 

Guyana benadrukt zijn wens om vredig met zijn buren samen te leven, terwijl het standvastig blijft in de bescherming van zijn soevereiniteit. Ondertussen doet de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo de recente pogingen van Venezuela om het Guyanese grondgebied van Essequibo te annexeren af als “kwade trouw”.

error: Kopiëren mag niet!