Brazilië: São Paulo geconfronteerd met ineenstorting elektriciteitsnet 

São Paulo wordt geconfronteerd met de ineenstorting van zijn elektriciteitsnet na jaren van onderinvestering, waarschuwen functionarissen, omdat wijdverbreide stroomuitval de activiteit in de grootste stad van de Amerika’s ontwricht.

São Paulo, een belangrijk financieel en economisch centrum waarvan het grootstedelijk gebied bijna 23 miljoen inwoners telt, heeft de afgelopen maanden te kampen gehad met meerdere grootschalige storingen waardoor honderdduizenden mensen dagenlang zonder stroom kwamen te zitten.

Stadsbestuurders en de federale overheid hebben de schuld gelegd bij Enel, de Italiaanse energiegroep die het elektriciteitsnet zes jaar lang heeft beheerd, maar de stroomstoringen benadrukken de schadelijke gevolgen van chronische onderinvesteringen in de Braziliaanse infrastructuur.

“Het is iets heel ernstigs. Het is heel duidelijk dat Enel niet in staat is om door te gaan”, zegt Ricardo Nunes, de burgemeester van São Paulo, eraan toevoegend dat deskundigen hem hebben verteld dat het elektriciteitsnet van de stad binnen drie jaar het risico liep te “instorten” zonder noemenswaardige investeringen.

Vorig jaar maakte president Luiz Inácio Lula da Silva infrastructuur tot een belangrijk uitgavengebied en onthulde een vierjarig programma voor openbare werken ter waarde van 76 miljard dollar, aldus The Financial Times.

error: Kopiëren mag niet!