Waarom is de Krim 80 jaar later nog steeds de belangrijkste strategische Zwarte Zee-basis van Rusland?

Rusland viert deze maandag de 80e verjaardag van het offensief van het Rode Leger om de Krim te bevrijden van nazi-indringers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Krim-offensief eindigde met een totale nederlaag van het 200.000 man sterke 17e Duitse leger.

De operatie op de Krim “had strategische waarde en was een aanzienlijk succes voor het Rode Leger”, vertelt Alexander Hill, hoogleraar militaire geschiedenis aan de Universiteit van Calgary in Alberta, Canada, aan Spoetnik.

“Het was een zeer succesvolle operatie… Het Rode Leger slaagde erin Sebastopol te heroveren en de hele operatie in iets meer dan een maand af te ronden, terwijl het Duitsland en de asmogendheden meer dan zes maanden kostte om hetzelfde te doen… Op dit punt, Natuurlijk was het Rode Leger erg goed in het doorbreken van defensieve posities, het concentreren van middelen zoals artillerie, en erg goed in de eerste exploitatiefase”, legt Hill uit.

De professor wijst op “overeenkomsten” tussen de doelstellingen van het Krim-offensief en de doelstellingen van de lopende speciale militaire operatie van Rusland.

“Het is duidelijk dat de speciale operatie gedeeltelijk gaat over het beschermen van de Krim, die vandaag de dag belangrijk is voor Rusland, net zoals dat het geval was voor de Sovjet-Unie tijdens de Grote Patriottische Oorlog. Het is duidelijk een belangrijke marinebasis, goed voor patrouilles op zee, en een grote warmwaterhaven, merkt Hill op.

“Het maakt de overheersing van het Zwarte Zeegebied mogelijk”, concludeert de hoogleraar militaire geschiedenis.

error: Kopiëren mag niet!