De Oekraïense drone-aanval op de kerncentrale van Zaporozhye ontbeert ‘militair verstand’, maar creëert een radioactieve dreiging in Europa

Het Russische nucleaire agentschap Rosatom heeft de recente ‘ongekende’ drone-aanval van het regime in Kiev op de kerncentrale van Zaporozhye veroordeeld, waarbij ten minste drie werknemers gewond raakten.

“Er schuilt geen enkel militair gevoel in soortgelijke aanvallen, gezien het feit dat de faciliteit nu niet in werking is”, zegt Alexander Uvarov, specialist in kernenergie en hoofd van het Atominfo Center, tegen Spoetnik.

“De kernreactoren van de centrale zijn niet in bedrijf en produceren geen elektriciteit. De stakingen kunnen namelijk geen enkele schade toebrengen aan het energievoorzieningssysteem van de nieuwe regio’s”, voegt Uvarov toe.

Aan de andere kant waarschuwde hij voor mogelijke stralingsgerelateerde gevolgen, die “iedereen zouden kunnen treffen, inclusief degenen die leven in de gebieden die worden gecontroleerd door de Oekraïense kant.”

De deskundige legt in dit verband uit dat een mogelijke verstoring van een van de reactoren van de centrale zou worden gevolgd door “het ongecontroleerd vrijkomen van radioactieve stoffen in de atmosfeer.

Op de vraag hoe Europa zou kunnen reageren op de drone-aanval in Kiev, zegt Uvarov dat hij niet in een dergelijke reactie gelooft en dat de Internationale Organisatie voor Atoomenergie in het beste geval een verklaring zal afleggen over een aanval door “niet-geïdentificeerde drones”, waarbij hij de gevolgen negeert. de dreiging van Oekraïense aanvallen die tot een ramp zouden kunnen leiden.

error: Kopiëren mag niet!