Mexivo: Presidentskandidate is klimaatwetenschapper, maar steunt nog steeds fossiele brandstoffen

De leidende presidentskandidate in Mexico, de oud-burgemeester van Mexico Stad Claudia Scheinbaum, maakt het klimaat niet tot een centraal onderdeel van haar campagne voorafgaand aan de verkiezingen van 2 juni.

De stijging van de zeespiegel en steeds heviger wordende stormen – beide veroorzaakt door klimaatverandering – eroderen duizenden kilometers van de Mexicaanse kustlijn met uitzicht op de Golf en de Stille Oceaan. In dit land met bijna 130 miljoen inwoners droogt de droogte de reservoirs droog, waardoor er ernstige watertekorten ontstaan.

Maar Sheinbaum, milieuwetenschapper en co-auteur van het Nobelprijswinnende rapport van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering uit 2007, maakt het klimaat niet tot een centraal onderdeel van haar campagne.

Terwijl veel landen afstand nemen van de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie en gas, heeft president Andrés Manuel López Obrador, een van de populairste leiders van Mexico in generaties, zijn land in de tegenovergestelde richting bewogen. Mexico is de elfde olieproducent ter wereld.

Sheinbaum vertelde persbureau AP, dat ze gelooft in wetenschap, technologie en hernieuwbare energie, maar heeft ook gezegd dat als ze wint, ze de energieopwekking door staatsbedrijven, die vaak energiecentrales met olie en steenkool exploiteren, zal blijven vergroten.

error: Kopiëren mag niet!