Nicaragua verbreekt de diplomatieke banden met Ecuador

Nicaragua maakte zaterdag bekend dat het de diplomatieke betrekkingen met Ecuador volledig heeft verbroken vanwege de bestorming van de Mexicaanse ambassade in Quito door de Ecuadoriaanse politie.

“Na de ondenkbare en laakbare daden begaan… in Quito door krachten die geacht worden de orde en veiligheid van Ecuadoraanse burgers en hun levens te beschermen, wordt onze krachtige en onherroepelijke veroordeling omgezet in een soeverein besluit om alle diplomatieke betrekkingen met de regering te verbreken. van Ecuador”, aldus een verklaring van de Nicaraguaanse regering.

De zeer provocerende schending van de ambassade, die volgens het internationaal recht als soeverein Mexicaans grondgebied wordt beschouwd, leidde tot veroordeling in heel Latijns-Amerika. Chili, Cuba, Bolivia, Venezuela, Honduras en Brazilië hebben verklaringen afgelegd waarin ze hun woede uitten over het incident.

Glas schuilde in de Mexicaanse ambassade sinds kort nadat Ecuador in december een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. De Ecuadoraanse regering is al jaren verwikkeld in een vervolgingscampagne tegen aanhangers van voormalig president Rafael Correa. Het land bevindt zich in een neerwaartse economische spiraal sinds de populistische leider zijn ambt verliet, waarbij ook de veiligheidssituatie in het land verslechterde.

De economische instabiliteit heeft in Ecuador een omgeving gecreëerd waarin de georganiseerde misdaad kan gedijen, net als in andere Latijns-Amerikaanse landen waar het door het Westen gesteunde neoliberale beleid tot soortgelijke gevolgen heeft geleid.

error: Kopiëren mag niet!