Zimbabwe Lanceert Goudgedekte Valuta ter Vervanging van Lokale Dollar

Zimbabwe introduceert een nieuwe valuta, de Zimbabwe Gold (ZiG), ondersteund door goud en buitenlandse valuta, als vervanging voor zijn instortende lokale munteenheid. Deze stap, aangekondigd door de centrale bank, beoogt stabiliteit te brengen en de inflatie te verminderen. De Zimbabwaanse dollar had te lijden onder wantrouwen en een sterke daling in waarde, resulterend in hyperinflatie. De ZiG zal naast buitenlandse valuta gebruikt worden, en de startwisselkoers is gekoppeld aan de interbancaire wisselkoers en de prijs van goud. De centrale bank heeft ook het belangrijkste rentetarief significant verlaagd van 130% naar 20%. Als onderdeel van de monetairbeleidsverklaring moeten banken hun Zimbabwaanse dollartegoeden onmiddellijk omzetten in ZiG, en burgers hebben 21 dagen om hun oude valuta in te wisselen. Deze maatregelen zijn het resultaat van uitgebreide beraadslagingen over valutahervormingen.

error: Kopiëren mag niet!