RGD: Overlijden kindje Pansa te RGD Latour niet gevolg van vaccin

De Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) laat via een persbericht zaterdag 6 april weten, dat het overlijden van het kindje Pansa op 27 maart, dat ingeschreven stond in het gezondheidscentrum Latour, niet is overleden ten gevolge van een toegediend vaccin.

De aantijgingen, al dan niet direct naar de organisatie toe, dat het overlijden mogelijk in verband gebracht kan worden met het toegediende vaccin op dinsdag 26 maart, is heel serieus genomen, aldus de RGD.  

Een van de diensten van de RGD die verleend wordt is het consultatiebureau voor zuigelingen en peuters, waaronder de vaccinatie dienstverlening valt. Honderden kinderen worden jaarlijks door RGD-verpleegkundigen gevaccineerd. 

RGD: “Het vaccineren geschiedt volgens geldende procedures en standaardprotocollen, die zijn vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.”

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is via het ministerie van Volksgezondheid belast met het importeren en verstrekken van vaccin aan relevante instanties in Suriname. Het BOG is ook belast met het erop toezien dat het vaccin veilig en verantwoord opgeslagen wordt. 

Elke polikliniek van de RGD beschikt over een koelkast die uitsluitend gebruikt wordt voor het opslaan van vaccin op een vastgestelde temperatuur.  

Onderzoek

Binnen het kader van het onderzoek, met name om na te gaan of de RGD volgens de richtlijnen gewerkt heeft, hebben zowel het BOG als de Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen (IVV), als verantwoordelijke instituten, een inspectie gedaan op de RGD-faciliteit te Latour.  Uit de inspectie is onder meer gebleken dat de voorradige partij vaccin niet vervallen is en het vaccin verantwoord opgeslagen wordt, zo schrijft de RGD.

De geldende procedures bij het vaccineren zijn ook besproken. 

Volgens protocol dient elk kind na gevaccineerd te zijn nog enige tijd te blijven op de poli voor observatie, om na te gaan of er een allergische reactie optreedt en terstond interventie gepleegd kan worden.  

Bij het bewust kindje was dat niet het geval en mocht het naar huis.  

Het belang van vaccinatie

De RGD doet het dringend beroep op ouders om geen gehoor te geven aan negatief nieuws met betrekking tot vaccinatie. 

“Van overheidswege is het trouwens verplicht om uw kind te laten vaccineren. Het is daarom een vereiste dat elk kind bij inschrijving op school volledig gevaccineerd dient te zijn”, aldus de RGD.

error: Kopiëren mag niet!