Nederland en Suriname werken samen aan teruggave geroofde objecten in Nederlandse musea aan Suriname

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Nederlandse directeur-generaal cultuur en media, Barbera Wolfensberger, en ambassadeur culturele samenwerking, Dewi van de Weerd, hebben gesproken over het versterken van de culturele samenwerking tussen Suriname en Nederland.

Tijdens het bezoek van de Nederlandse delegatie zijn verschillende culturele instellingen in Suriname bezocht. De Nationale Museumcommissie Suriname en de Nederlandse Commissie koloniale collecties hebben daarnaast goede gesprekken gehad op het gebied van musea, onderzoek en teruggave, aldus meldt de Nederlandse ambassade.

De Surinaamse commissie werkt aan het versterken van de museale sector in Suriname en zal daar de komende maanden na consultatie met lokale actoren een plan van aanpak voor opzetten. Dit plan zal onder meer ingaan op de ontwikkeling van een museale infrastructuur, de vorming van museaal beleid en opbouw van expertise. Nederland zal de ontwikkeling van dit plan op verzoek van Suriname ondersteunen met in Nederland aanwezige expertise en kennis. Ook stelt Nederland onderzoeks- en studiebeurzen beschikbaar en zal er in samenwerking met Nederlandse en Surinaamse partners een trainingsprogramma worden ontwikkeld. 

Historisch onrecht

Nederland erkent dat de roof van objecten tijdens de koloniale periode een historisch onrecht was en is bereid tot de teruggave van objecten aan Suriname, die onvrijwillig zijn meegenomen en/of geroofd. Nederland werkt daarom aan toegankelijkheid van informatie over museale objecten, die een relatie hebben met de koloniale geschiedenis van Suriname en Nederland.

Een eerste overzicht van deze objecten, ook digitaal beschikbaar, is door het Nederlandse Consortium koloniale collecties aangeboden aan minister Ori en de Nationale Museumcommissie Suriname. De beide commissies kijken uit naar de verdere samenwerking ter concretisering van de gestelde doelen.

error: Kopiëren mag niet!