Oeganda houdt vast aan een van de strengste antihomowetten ter wereld

Oeganda blijft de omstreden wet tegen homoseksualiteit handhaven, ook na het verzoek aan het grondwettelijk hof om in te grijpen. De wet is een van de strengste antihomowetten ter wereld.

Onderzoekers, politici en activisten hadden het hof gevraagd om in te grijpen. Ze vinden dat de antihomowetgeving, die in mei vorig jaar werd aangenomen, in strijd is met de grondwet en met internationale afspraken. Maar de voorzitter van het Hof liet weten dat de omstreden wet, die bekendstaat als de ‘antihomoseksualiteitswet 2023’, niet wordt teruggedraaid.

Met de wet kan een levenslange celstraf of zelfs de doodstraf worden opgelegd vanwege homoseksualiteit. De wet werd dan ook breed gesteund door de bevolking.

De autoriteiten noemen de wet “noodzakelijk in de strijd tegen de westerse immoraliteit”. De VS, die dreigde te bezuinigen op hulp en investeringen, weigerde Oegandese functionarissen in december visa te verlenen vanwege schending van de mensenrechten, waaronder die van de lhbtiq+-gemeenschap.

De Wereldbank kondigde in augustus aan dat ze nieuwe leningen aan Oeganda zou opschorten vanwege de wet.

error: Kopiëren mag niet!