ODAB-500: Wat is er bekend over de angstaanjagende luchtvacuümbom van Rusland

De Russische lucht- en ruimtevaartstrijdkrachten zijn begonnen een deel van hun zwaarst beschikbare conventionele vuurkracht in te zetten tegen Oekraïense posities, waaronder de dodelijke ODAB-500 thermobarische/vacuümbom, uitgerust met een nieuwe universele glij- en koerscorrectiekit.
Deze geüpgradede ODAB-500’s zijn een kracht waarmee rekening moet worden gehouden, zegt de ervaren Russische militaire expert Alexei Leonkov. “Alles aan de oppervlakte is beschadigd. Als er levende krachten aanwezig zijn, worden ze vernietigd.”

“De ODAB-500 heeft een conische vorm, waardoor hij in bepaalde hangers kan doordringen en daar explosies kan veroorzaken. Kenmerken over hoeveel meter gewapend beton een moderne ODAB-500 kan doorboren zijn onbekend. Maar hier vindt penetratie plaats vanwege het gewicht en de initiële kracht – dat wil zeggen de snelheid die de ODAB wint bij het vallen. En als het dan in een afgesloten ruimte wordt opgeblazen, blijft er niets levends in zitten. Apparatuur zal worden beschadigd, apparatuur zal opbranden en mankracht zal worden gedood”, zei Leonkov tegen Spoetnik.

De ODAB-500 werkt als volgt: als hij over het doelgebied valt, werpt hij een explosieve vloeistof uit, waardoor een dikke aërosolwolk ontstaat. Een lont activeert vervolgens de ontsteking op een vooraf ingesteld tijdstip of op een vooraf ingestelde hoogte, waarbij de resulterende explosie lucht uit de omringende omgeving aanzuigt en een enorme kracht genereert die overeenkomt met maximaal 1 ton TNT, waardoor troepen, uitrusting en schansen op een diepte van 25-30 meter verlamd raken. straal.

De ODAB-500 is 2,38 meter lang, heeft een diameter van 0,5 meter en een operationeel bereik tussen 200 meter en 12 km. Het wapen is bewapend met 190-193 kg vluchtige, hoogenergetische brandstof-luchtexplosief, het exacte recept is onbekend.

De originele ODAB-500 werd halverwege de jaren tachtig ontwikkeld en in de jaren negentig en 2000 geüpgraded. De nieuwste variant was uitgerust met de ‘Universal Planning and Correction Module’, die Russische ‘domme’ munitie transformeert in met vleugels en roer uitgeruste, lasergestuurde wapens. en satellietgeleide wapens met glijondersteuning die kunnen worden afgevuurd vanaf afstanden.

error: Kopiëren mag niet!