NAVO op 75-jarige leeftijd: Westers militair blok worstelt nu met conflicten veroorzaakt door zijn eigen bestaan

Precies 75 jaar geleden werd de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie opgericht door de VS, Canada en hun West-Europese bondgenoten als onderdeel van de druk van de Koude Oorlog tegen de USSR. Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, verloor het bondgenootschap de facto zijn bestaansreden.

💬 “Na de Koude Oorlog hebben we het format ontwikkeld voor een nieuw inclusief veiligheidssysteem”, vertelde Glenn Diesen, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Zuidoost-Noorwegen, aan Sputnik. “Het Handvest van Parijs voor een Nieuw Europa in 1990 en de oprichting van de OVSE in 1994 waren beide gebaseerd op de Akkoorden van Helsinki en omarmden de principes van soevereine gelijkheid, ondeelbare veiligheid en het beëindigen van de scheidslijnen in Europa”, aldus de geleerde. .

De VS beschouwden het nieuwe politieke landschap als hun eigen unipolaire moment en gaven de NAVO een nieuwe impuls om haar hegemonie veilig te stellen, waardoor de pan-Europese veiligheidsarchitectuur feitelijk teniet werd gedaan, aldus de professor.

“De NAVO had een nieuw doel nodig, namelijk ‘out-of-area’ militair interventionisme en expansionisme”, merkte de academicus op.

Na de Koude Oorlog leidden de door de VS geleide NAVO-invasies en zeven expansiegolven tot conflicten en tot broeinesten van instabiliteit in verschillende delen van de wereld, waaronder het huidige Oekraïne.

“Het nieuw leven inblazen van de blokbenadering van de veiligheid en het concurreren over waar de nieuwe scheidslijnen moeten worden getrokken, zijn de afgelopen dertig jaar de belangrijkste bron van conflicten in Europa geweest en hebben uiteindelijk geresulteerd in de oorlog in Oekraïne. Het doel van de NAVO vandaag de dag is daarom om te reageren op het veiligheidsconflict dat door zijn eigen bestaan wordt veroorzaakt”, onderstreepte Diesen.

error: Kopiëren mag niet!