Monument ter herdenking van Covid-19 slachtoffers onthuld in Suriname

In Suriname is woensdag 3 april een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Covid-19 pandemie. Dit gedenkteken staat in de Flustraat en is een initiatief van Anwar Moenne. Het monument, ontworpen door kunstenaar Rahied Abdoel, dient als een blijvende herinnering aan de 1.407 inwoners van Suriname die hun leven verloren aan het virus, en als een eerbetoon aan de vele overlevenden die getroffen waren.

De Covid-19 pandemie, die de hele wereld in haar greep had, bracht ongekende uitdagingen met zich mee voor Suriname. “Niemand wist wat te doen, nergens in de wereld. Het was voor de hele wereld nieuw,” aldus een van de sprekers, refererend aan de aanvankelijke verwarring en strijd tegen het virus. Het heeft twee jaar geduurd voordat het land de situatie onder controle had.

Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen officieel geregistreerde Covid-19 sterfgevallen geweest.

De Covid-19 pandemie begon in december 2019 in de stad Wuhan, gelegen in de Hubei provincie van China. De ziekte wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2 en leidde tot een wereldwijde gezondheidscrisis die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in maart 2020 tot pandemie werd verklaard. Deze pandemie heeft wereldwijd tot ongekende gezondheids-, economische en sociale uitdagingen geleid.

Het monument in Paramaribo staat symbool voor de veerkracht en solidariteit die de bevolking van Suriname tijdens deze moeilijke periode aan de dag heeft gelegd. Door deze tastbare herinnering hoopt men niet alleen degenen te eren die zijn overleden, maar ook de collectieve ervaring en de geleerde lessen als een deel van de nationale geschiedenis te bewaren.

error: Kopiëren mag niet!