Peru: Parlementsleden willen presidente Boluarte uit haar ambt verwijderen

De druk op de Peruaanse presidente Dina Boluarte nam maandag toe toen parlementsleden een verzoek indienden om haar uit haar ambt te ontslaan wegens ‘permanente morele onbekwaamheid’, drie dagen nadat de politie de voordeur van haar woning had geforceerd om luxe horloges te zoeken die verband hielden met een onderzoek.

Het verzoek werd ingediend door parlementariërs van verschillende partijen, waaronder Peru Libre waartoe Boluarte ooit behoorde.

Er loopt een voorlopig onderzoek naar Boluarte, omdat ze naar verluidt een geheime collectie luxe horloges heeft verworven sinds ze in juli 2021 vicepresidente en minister van Sociale Inclusie werd, en vervolgens presidente in december 2022. Ze heeft de beschuldigingen ontkend.

Het onderzoek begon medio maart nadat een tv-programma Boluarte in de schijnwerpers had gezet met een Rolex-horloge dat in Peru $14.000 waard is.

Andere tv-programma’s noemden later nog minstens twee Rolexen.

Boluarte, een 61-jarige advocaye, was een bescheiden districtsfunctionaris voordat zij in juli 2021 toetrad tot de regering van de toenmalige president Pedro Castillo met een maandsalaris van $ 8.136. Boluarte nam later het presidentschap over met een lager salaris van $ 4.200 per maand. Kort daarna begon ze met de luxe horloges te pronken.

error: Kopiëren mag niet!